Aktualis kerdesek osztol tavaszig

Az iskola, ovoda kezdessel, a valtozo idojarassal, lehulesekkel gyakoribba valnak a leguti betegsegek: natha, garatgyulladas, hangszalag gyulladas, horgohurut. Ezek virusok okozta megbetegedesek. Egy heten belul tuneti kezelesre- orrspray, hurutoldo, o folyadek, tobb pihenes - lezajlanak. De az egyen immunallapotatol fuggoen kialakulhat bakterialis szovodmeny: mandula -, kozepful gyulladas, tudogyulladas, ami miatt mar antibiotikumra is szukseg van. Ezert fontos az elso, meghulesre utalo tuneteket kezelni (l. feljebb), ilyenkor tobbet pihenni, ha laz van, agyban maradni, boven meleg folyadekot, tobb gyumolcsot, zoldseget fogyasztani.

A keves napsutes miatt osztol tavaszig D3 vitamin bevitele szukseges. A D3 vitamin dozisa kortol fugg: a csecsemok napi 400 E (1 csepp), a kisgyermekek 800 E (napi 2 csepp), iskolaskoruak, tinedszerek napi 1000 E D3 vitamint kell hogy kapjanak. Az utobbi evekben azert is ajanljak a D3 vitamin rendszeres szedeset a teli idoszakban- nem csak a csontfejlodes miatt-, mert jotekony hatasa van az immunsejtek mukodesere is.

Elternek a velemenyek az immunrendszer tamnogatasanak modjarol. altalaban elmondhato, hogy rendszeres taplalkozas, megfelelo zoldseg-, gyumolcs fogyasztasa eseten teljesen felesleges vitaminok szedese. A termeszetes modon bejuto vitaminok jobban szivodnak fel a belbol - ha nincs felszivodasi zavar - mint a szintetikusan eloallitott vitaminok. A kronikus betegseg miatt gondozottaknak vagy az ovodat kezdo kisgyermekeknek, a betegsegekre hajlamosabb iskolaskoruaknak ajanlom a FLAVONOID tartalmu etrendet. Az alabbi zoldsegek tartalmaznak sok flavonoidot: lilahagyma, voroshagyma, spenod, zellerzold, feherrepa, de a cekla, sutotok, sargarpea is bovebben. A gyumolcsok kozul: szeder, eper, dio, alma, de az afonya, meggy, fekete cseresznye, malna is bovebben. (a Flavon kidds lekvar es zoldsegkivonat ezek koncentratumat tartalmazza)

Mit tehetunk, hogy elkeruljuk a betegsegeket? Rendszeres taplalkozas- sok ideny jellegu zoldseg, gyumolcs. Amennyire lehetseges, levegon tartozkodas - hetvegeken mindenkeppen -, es 8 ora alvas, mert a faradt szervezet kevesbe ellenallo a fertozesekkel szemben.