Arteriográf

Nem ér rá...! Legyen a szív ügye...!

Vizsgálat a szív és érrendszer feltérképezésére! Hogy az erek egészségesek maradjanak!

A szív- és érrendszeri betegségek felderítésében, megelőzésében új, egyszerű és jelenleg a leghasználhatóbb módszer az ARTERIOGRAF készülékkel történő szűrés.

Arteriográf

Két- három évre nyúlik vissza dr. Illyés Miklós és munkacsoportja által szabadalmaztatott új eljárás klinikai alkalmazása Magyarországon. A szűrővizsgálat olyan, mint egy vérnyomásmérés. A karra rögzített mandzsettával az arteriográfiás készülékhez kapcsolódva mérjük a pulzushullámot, melyet számítógép kiértékel. Ez a vizsgálat néhány percig tart csupán, és fontos leletet kapunk a vérnyomás értékéről, a szív frekvenciájáról, az érfal állapotáról: összehúzódott, "stresszes", vagy kitágult, "normál". Tehát ezáltal képet kapunk arról, hogy a kiserek, valamint a nagyverőér fala mennyire rugalmas illetve merev. Milyen a szív munkája , a szív koszorúereinek érfal- funkciója.

Ez a módszer olyan érzékeny, hogy már az érelmeszesedés kezdeti szakaszát is felderíthetjük , amikor az egyén még panaszmentes. A mérés során kapott paraméterek jól jelzik az érfal megváltozott funkcióját. A legkorábbi szakban az érfal funkciója bár romlott, de még befolyásolható az érelmeszesedéses érfal visszarendeződése.

Ezáltal igen korán lehetőség nyílik hatásos kezelésre, tehát nem alakulnak ki súlyosabb elváltozások a szívben és az érrendszerben.

Ismert, hogy az érelmeszesedés, a szív és érrendszeri megbetegedések, az elhízás tekintetében a magyar lakosság állapota, összevetve más európai országokéval rendkívül kedvezőtlen. Az elhízás, érelmeszesedéshez, ez pedig más betegségek úgy, mint, cukorbetegség, magas vérnyomás, infarktus, sztrok gyakoribb előfordulásához vezet. Ezek ismeretében döntő fontosságú a megelőzés. Ehhez segít hozzá az Arteriogáfiás szűrés.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a szűrés nincs korhoz kötve, minden korosztályt érint!
Ismert tény, hogy a fiatalok között megnőtt az elhízottak aránya, ezzel szoros összefüggésben a cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők száma növekedett, ami további szív-, keringési betegségeket /infarktus, sztrók/ is jelent. Ezért fontos a megelőzés, a szűrés a fiatalabb korosztályban, sőt mondhatjuk a gyermekkorban.

Ezek alapján kezdtük el az arteriográf szűrővizsgálatot gyermekkorban, főképpen a tizenévesek körében. Elsősorban az elhízott gondozottaknál végezzük a szűrést.

De elgondolásunk szerint fontos azoknak a gyermekeknek is a vizsgálata, ahol a családban valamelyik családtag/ szülők, nagyszülők, elsőágú rokonok/ szív és érrendszeri betegségben, vagy cukorbetegségben, elhízásban, érelmeszesedésben szenved, vagy esetleg már sztrok is történt.

Másrészt érdemesnek látjuk azoknak a fiataloknak az arteriográf szűrését, akiknél ismételten mérünk magasabb vérnyomást. Ismerjük a stressz hatásra jelentkező magas vérnyomást gyermekeknél is. Ezek a gyermekek felnőtt korban hajlamosabbak a magas vérnyomásos betegségre.

Tehát elgondolásunk szerint az arteriográfos szűréssel megelőzhető lenne ezeknél a fiataloknál a felnőttkorban jelentkező keringési betegségek kialakulása. Hiszen, ha gyermekkorban megfelelő étrendi és életmód változtatást tudunk elérni, az érfal funkció zavara , és az érfal szerkezetének átalakulása nem következik be.

Igaz az a vélemény, mely szerint "annyi éves vagy, amilyen fiatalok az ereid."
Ha korán fel tudjuk tárni a veszélyeztetettséget az érrendszer tekintetében, akkor jobban tudatosul bennünk, hogy hogyan tudjuk megőrizni egészségünket. Így megvan a reménye, hogy hamarabb fordítunk kellő figyelmet az egészséges étrendünkre, a rendszeres mozgásra, valamint az egészségesebb életmód kialakítására.

Gyermekkorban, fiatal korban főképpen erre tesszük a hangsúlyt. Fontosnak tartjuk a szűrés kapcsán a gyermekeket és szüleiket az egészséges étrend kialakítására buzdítani, egyedileg megbeszélni a mozgás jellegének módját, dohányzás ártalmának hangsúlyozását.

Az eredményesség szempontjából fontosnak tartjuk a rendszeres kontroll vizsgálatot is. Ez szintén egyedileg határozható meg.

Gyermekkorban a fent említett rizikócsoportba tartozó fiataloknál évente javasoljuk a kontroll szűrés elvégzését, figyelemmel követve a súlyváltozásukat is. A psychés támogatás itt első rendű szempont, hiszen csak akkor érhető el igazán eredmény a megelőzésben, ha tudatosítani tudjuk szülőben, gyermekben egyaránt az egyén felelősségét is a saját egészségének megőrzésében.

További tájékoztatás