Szakácskönyv

Ajánlom a szakácskönyvem... gyermekeknek és szüleiknek

Ma már mindenki megjelentethet szakácskönyvet: színész, újságíró, híres TV sztár. Csodás recepteket találnak ki a szakácsmesterek. Van aki a gyorsan elkészíthető ételekkel hódít - bevallom, engem is lenyűgözött. És akkor gondolkodóba estem... A praxisom művelése közepette - gyermekorvosként tevékenykedem - milliószor kell étrendi tanácsot adnom, bizony több tíz éve családot ellátó mamáknak, nagymamáknak. A sikeres tanácsadásokon felbuzdulva határoztam el, hogy én is bővítem a szakácskönyvet írók sorát. Legalábbis megpróbálom.

Ami a legfontosabb. Sohase veszítsük el a fantáziánkat...

A gyermek a legjobb tanítónk. Én egyáltalán nem tudtam főzni, mikor férjhez mentem. Ezt most biztosan nem hiszik el a barátaim - mert büszkén mondhatom, jó szakácsnőnek ismernek. Megszületett a kislányom...anno... és boldogan szoptattam. De elérkezett hamarosan az a pillanat, mikor már nem volt elég tejem, és szegény éhes lett, én pedig tanácstalan: mit adjak neki hirtelen enni. Mert ez mindig váratlanul üt be. Általában este, ünnepnap, mikor minden zárva. Négy hónapos volt a lelkem. A nagymama okos tanácsát / tejbegriz, feles tej/ gyorsan felejtsük el! ! Ma már könnyebb a helyzet, mert kapható rengetegféle tápszer - utálom ezt a kifejezést, mennyivel jobban kifejezi a tartalmat a babatej elnevezés.

Szóval a babatejtejporból készült tej reggeli és esti adása mellett, ha nincs elég anyatej, gyümölcslé illetve pép adása lehetséges - ha már 4 hónapos. Idénytől függ, hogy mit adjunk. Nyári gyümölcs: őszibarack, meggy, de sárgarépa, paradicsom is ! - magját kiszedve- péppé turmixolva, finom ital. Mégis előfordul, hogy csecsemőnk fintorral válaszol és kérdőn néz ránk, hogy mit akarunk ezzel az itallal? Ne akarjuk neki megmagyarázni, hogy ez finom, és jó lesz ha megeszi, ha nem akar éhen maradni. Úgysem hiszi el- már most sem! Tudja jól, hogy egy két kétségbeesett ordítás, és mi rohanunk, másféleképpen elkészíteni. És jól is tesszük, ha enyhén meghintjük barnacukorral- így már elégedetten cuppogja. / De ettől ne olvadjunk el hamar, mert könnyen előfordulhat, hogy legközelebb ránk köpi./

Az őszi- téli időszakban próbáljunk minél több almát, répát adni kevés citrommal, narancs- vagy mandarin, ill. grepfruit levével pépesebbé készíteni. Szőlőlevet csak nagyobb korban-6- hónapos kortól adjunk, főleg ha székrekedésre hajlamos. Körtét is hasonlóan: csak a "vajkörtét" pépesítsük.

Dinnyét csecsemőkorban ne adjunk, csak 1 éves kor körüli kisdednek, és alapos héjmosást" !" követően felvágott gyümölcsből!

Fontos tudni: gyümölcsöt délelőtt és du. 4 óráig kapjon a babánk, ha azt akarjuk, hogy nyugodt legyen az éjszakája és a mienk is. A gyümölcs erjedése a bélben komoly hascsikaráshoz vezethet. Ezért is vezetjük be fokozatosan növelve a mennyiségeket, szinte 2-3 kanállal többet adva naponta, hogy figyelhessük, mennyire érzékeny az új ételekre.

Nem adunk málnát, epret sem csecsemőknek, 2 éves korig kisdedeknek. Nem jól mosható gyümölcsök, hasmenést, a kis szőröcskék a felületükön allergiás kiütéseket okozhatnak.

Ne azzal kápráztassuk el a barátnőinket, hogy mi mindent meg tud enni a csemeténk! Nem lehetünk büszkék arra, hogy milyen szaftos csirkemellet, tésztát etetünk meg szegény gyerekkel 6-8 hónapos korban! Mindennek eljön az ideje! Nem cél hogy "hízzon a gyerek"!

Jól összeválogatott , egészséges étrend megalapozza gyermekünk egészséges életét a jövőben.

Sokféle zöldség legyen a babánk étrendjében: 5-6hónapos kortól, 7 hónapos kortól már kétszer is adható naponta. A zöldségek elkészítésének alapvető lényege, hogy 6 hónapos korig krumplival sűrítjük, 5 hónapos kortól kávéskanálnyi olajat keverünk bele mely lehet váltakozva, ízlésünk szerint napraforgó-, kukorica-, oliva olaj, de akár búzacsíra olaj is. 6 hónapos kortól kukoricalisztet, rizslisztet, búzalisztet futtatunk meg olajon- rántást használva. Bár szerintem sokkal finomabban készíthető el minden étel kukoricaliszttel, vagy rizsliszttel- ízesebb lesz az étel!
Mennyire számít az étel színe!

Gyümölcsök

Lelkesen készítettem a finom sóskamártást kislányomnak: vajon gyorsan kavargatva megpároltam a jó alaposan megmosott / folyó vízben !/ sóskaleveleket, majd a már megfőzött krumplival összemixeltem, cukorral ízesítettem. Nagyon finom! És hogy nyomatékot adjak, én is megkóstoltam előtte! Hmm, de jó mondtam, és nyújtottam a kanalat. Engem figyelt közben, ahogy mosolyogtam rá, és nyitotta a száját, majd a tányérkáját vette szemügyre... ebben a pillanatban az összes sóskát az arcomba köpte. Megsértődtem, de nagyon. Spenóttal is megpróbáltam- hasonlóképpen elkészítve- ugyanígy jártam. Néhány évvel később derült csak ki, hogy utálja a zöld színt . Felnőtt korára kedvenc étele a spenót, amit jól megfokhagymázva gyakran készít különböző ételkísérőnek is: pl. halhoz. L. spanótos hal/ most már kisfiának....

Ha azt akarjuk, hogy jó kedvvel egyen a babánk, figyelünk a külcsínre is! Tiszta asztalon, színes tányérból, pohárból, szépen megterítve - már a kezdetektől !- etetjük. Az már egy más dolog, hogy az étkezés végén hadiállapot uralkodhat az asztalon, mert a kezébe adott kanállal hadonászva szépen elterítheti a gondosan elkészített főzelékünket. De azért próbáljuk megbeszélni vele, hogy az étel nem játék...Ezt később tényleg komolyabban véve, úgy érvényesíthetjük akaratunkat, hogy azonnal befejezzük az etetését, ha komolyra fordul a maszatolási vágya..... Ha meg tudjuk állni, hogy ne etessük tovább...

És később sem futkossunk utána kanállal a kezünkben, hogy még ezt az utolsót....

És nem kapcsoljuk be a TV-t, hogy elterelve a figyelmét, hatalmas adagokat próbáljunk belétömni...

Főzelékek elkészítése

Saláta, tök, sárgarépa, cékla, sütőtök, krumpli
Bab, borsó, brokkoli, karfiol
Padlizsán, cukkini, patisszon

A bab és borsó, sárgarépa, cékla, krumpli kivételével a fenti zöldségeket olajon nagyon gyorsan meg lehet párolni. Nem érdemes agyonfőzni, mert éppen azt a hatást veszítjük el, amiért a főzeléket adjuk: a vitamintartalom elvész. Ha a sárgarépát, céklát gyufaszálnyira reszeljük, nagyon hamar megfőzhetjük , és kevés vizet használjunk. Fontos: csak annyi vizet tegyünk minden zöldséghez, amennyi éppen szükséges, hogy a benne kifőtt ásványi sókat is meg tudjuk tartani: sosem öntjük ki a főzővizet!

Nyugodtan ízesítsük kevés sóval, cukorral. Amihez illik, citromot is keverjünk a legvégén: a krumplihoz, salátához, céklához, padlizsánhoz, zöldbabhoz - az édeskés-savanykás ízt még a legkényesebb ízlésű babák is kedvelik. A sütőtököt egyszerűen süssük meg sütőben. Minél kisebb darabokra vágjuk, annál hamarabb átsül és édes íze jobban érvényesül.

Merészen kombináljuk a zöldségeket! Néhány ötlet:

6 hónapos babánknak már tehetünk a főzelékbe 4-5x egy héten baromfihúst. 7-8 hónaposan már kaphat sovány sajtot reszelve:Tolnai soványsajt, óvári, esetleg trapista /félzsíros,
Sose adjunk füstölt, vagy ömlesztett sajtot, mert ezek igen zsírosak, nehezen emészthetők!/

Ebben a korban már jó ha kétszer adunk főzeléket: délben és délután. Igy délben hússal, délután sajttal kínálhatjuk. Fontos: ne adjuk ugyanazt a főzeléket egymásután, mert csak arra gondoljunk, mi megennénk -e ugyanazt délben és délután? Mindig kóstoljuk meg mit adunk a csemeténknek: ha nekünk ízlik, nagyobb a valószínűsége, hogy neki is ízleni fog./ Kivétel a korábban már említett eset/

Nagyon jól illik a főzelékhez, ha kellemes édeskés-savanykás gyümölcslét adunk előtte , közben és utána. Ez lehet limonádé, vagy ehhez kevert alma leve, kipréselt répalé+almalé, narancslé, mandarin leve. Grepfruit levet ebben a korban ne erőltessük, mert a kesernyés ízt nem szeretik.

Fél éves kor körül már esti etetéskor, ha nincs elég anyatej érdemes adni laza rizspépet, kukoricakását, melyet vízben főzünk meg és kevés barna cukorral ízesítünk, és közvetlenül etetés előtt csecsemőtejjel összeturmixolhatunk.- Igaz ezekhez hasonló tejpépek bőven kaphatók az üzletekben is, de mennyit spórolhatunk azzal, ha mi készítjük el!

8-10 hónapos korban már lehet a család számára főzött zöldséglevesekből elkészíteni a főzeléket oly módon, hogy a kiszedett zöldségeket kevés lével együtt összeturmixoljuk, enyhén rizslisztes, vagy kukoricalisztes, de akár búzalisztes laza rántással még egyszer gyorsan felrottyantjuk, és lehűtés után ízesítve a fentiekben ajánlott változatos módokat kipróbálva tálaljuk. Ebben a korban már fontos, hogy ne külön etessük, hanem próbáljunk együtt enni csemeténkkel, mert társaságban sokkal szívesebben esznek.

Csecsemőkorban nem adunk tojást, tejfölt, tejszint! Túrót, joghurtot is csak 1 éves korban kezdünk.
Keményre főtt tojás sárgáját szintén egy éves korban keverhetünk főzelékhez, 1-2 alkalommal hetente.
Egy éves kor után is rendelkezésre áll babatej (junior), melyet nyugodtan adhatunk akár 2-3 éves korig is. Főképpen nyáron javasolt tovább adni ezeket, mivel megbízható tejporok, nem kell tartanunk a bolti tej változó minőségétől.

Kisded korban, már együtt ehet a csemeténk a család megszokott ételeiből. Vigyázzunk a halra! Két év felett adjuk. Csak filézett halat kínáljunk, és azt is falatonkét szétszedve vizsgáljuk át, szálkát biztosan eltávolítva.

Eddig csak csupa "egészséges" ételekről beszéltünk. A gyerekek édesszájúak. Meglepetésként, ünnepeken, hétvégeken természetes, hogy kínáljuk őket süteménnyel, csokival. De szem előtt tartava a mértéket. Ma már bizonyított tény: a kövér gyermek nem az egészséget jelenti, sőt: gyakrabban lesznek cukorbetegek, zsíranyagcsere elváltozás miatt magas vérnyomásúk, a nagy súly miatt szív, érrendszeri betegség, csont-izületi elváltozás gyakrabban lép fel.

Ami nagyon egészségtelen: a szénsavas üdítők, csipszek!

Csipsz

Nagy szénhidrát tartalmuk miatt nem ajánlott! Csak a hízásra hajlamot fokozzuk ezekkel, igazán értékes tápanyagot nem tartalmaznak. Azt a pénzt, amit ezekre költenénk, inkább friss gyümölcsre, zöldségre adjuk ki.

Már csecsemő korban hozzászoktathatjuk a gyermekünket az egészséges táplálkozáshoz, de ezt tudatosítani bennük kisdedkorban és gyermekkorban lehet.

Az étrendünk gyógyíthat, de beteggé is tehet. Ezért fontos, hogy egészséges étrenddel a alapozzuk meg az egészséges jövőjüket.