Védőoltások

Nem kötelező védőoltások csecsemő és gyermekkorban

A védőoltások súlyos betegségektől óvnak. Minden védőoltás alapja, hogy gyengített vagy elölt vírus vagy baktérium, vagy ezek egy részecskéje bejuttatva a szervezetbe, az immunrendszert ellenanyag termelésre serkenti, immun -memória alakul ki. Ezért, ha a szervezet találkozik az igazi kórokozóval, felismeri azt, és ellene eredményesen tud védekezni.
Ezért káros és tévhit az a nézet, hogy a védőoltások veszélyesek, többet ártanak, mint használnak.

Minden oltásra érvényes: ha betartjuk azt a szabályt, hogy csak egészséges gyermeket oltunk, akkor a védőoltások veszélytelenek! Oltási reakciók lehetnek: láz, nyugtalanság, étvágytalanság, bágyadtság, vagy enyhe helyi reakciók/duzzanat, bőrpír/Ezek viszont egy-két nap alatt megszünnek lázcsillapító, helyileg borogatás, gyulladáscsökkentő krém- Arnika, körömvirágkrém- alkalmazásával.

Védőoltás

Gondoljunk arra, hogy milyen járványok voltak, amikor még nem volt védőoltás a feketehimlő ellen: városok pusztultak ki. Mára a védőoltásnak hála, eltünt a betegség a földről. A járványos gyermekbénulás hazánkban még az ötvenes évek végén súlyos járványt okozott, a Sabin és Salk oltásoknak köszönhető, hogy ma már eltünt ez a veszély is. A diftéria, /torokgyík/ pertussis/szamárköhögés/, tetanus/vérmérgezés/, vagy a Haemophylus influenzaeB mely a súlyos léguti fertőzéseket okozza, de a morbilli/kanyaró/, rubeola/rózsahimlő/mely a terhesek magzati károsodását okozza, mumps, mely a fiúkra veszélyes - kötelező védőoltásával már sokat tettünk azért hogy ezek a betegségek ne veszélyeztessék gyermekeink életét, egészségét.

Az orvostudomány fejlődésével további súlyos betegségek ellen vált lehetővé a védekezés oltásokkal. Ilyen pl. a Hepatitis B elleni védőoltás: EngerixB, melyet kötelezően 14 éves korban kapnak a fiatalok.

Az alábbiakban a nem kötelező védőoltásokat részletezzük, melyek már kipróbáltak és nyugodtan ajánlhatók.

Rotarix, RotaTeq vaccina

Mindkettő a Rotavirus ellen véd, mely főleg csecsemőkre veszélyes hasmenést okoz Minél fiatalabb a csecsemő, annál kiszolgáltatottabb a fertőzésnek. Ezért javasolt 6 hetes kortól már az oltás, és be kell fejezni 5 hónapos korra.

Szájon át adjuk, és együtt lehet adni a kötelező Infanrix, Ipv Hib védőoltásokkal/ Dipht.,Pert.Tet.,Gyerm.bénulás, Haemophylus B elleni oltás -l. fentebb/ Technologiai eltérésből adódik, hogy a Rotarixet 2 alkalommal, RotaTeq oltást 3 alkalommal kell adni 1 hónapos különbséggel.

Neisvac C, Menjugate, Meningiteq oltás

Meningococcus C elleni conjugált oltóanyagok, melyek a Meningococcus okozta agyhártyagyulladás ellen védenek. Csecsemőkorban csak ezek az un. Conjugált oltóanyagok használatosak, mert ezek adnak elegendő immunmemóriát. Már 2 hónapos kortól adható,/2 hónap különbséggel /.. 1 éves korban 1 oltást adunk. Minden esetben szükséges 2 éves kor körül emlékeztető oltásban részesíteni a kisdedeket. Az oltásokat izomba adjuk,/ a comb külső, felső harmadába/.

Prevenar oltóanyag

A Pneumococcus vaccina is conjugált vaccina, ami a Pneumococcus okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, gennyes középfülgyulladás ,szepszis ellen véd.

2 hónapos kortól adható- 2oltás szükséges 2 hónap különbséggel. . 2 éves korban emlékeztető oltás szükséges. Ha 1 és 2 év között oltunk, 1 oltás szükséges, és nem kell emlékeztető oltás kisded korban. 2 és 5 éveseknek 1 oltás szükséges. Vannak gyermekek, akik un kockázati csoportba tartoznak/súlyos krónikus betegségben szenvedők/ akiknél kisded korban is szükséges két oltás és emlékeztető oltás.
Izomba adjuk az oltást.

Varilrix vaccina

A bárányhimlő= varicella ellen véd. 1 éves kortól adható az oltás subcutan a felkarba. Előfordulhat , hogy beoltott egyéneknél enyhén lezajlik bárányhimlő. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy azokban az esetekben fordulhat elő, ha nem tartják be a hűtési előírást: Ma már a hosszabb immunitás fenntartására - immunmemoria kialakulására- emlékeztető oltást tartunk szükségesnek 2 hónappal az első oltás után. De bármikor beadható, bármely életkorban is.

FSME immun junior, Encepur junior vaccina

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás/encephalitis/ ellen védenek. Egy éves kor után adható izomba. Egy hónap különbséggel 2 oltást adunk, majd egy év múlva a harmadik oltást. Három év múlva emlékeztető oltás szükséges.Majd ezt követően 4-5 évente. A Lyme kór ellen nem véd!

Havrix junior vaccina

Hepatitis A virus elleni oltóanyag. Azoknak ajánlott, akik sokat utaznak, főképpen mediterran országokba, ázsiai országokba. Egy éves kortól adható, izomba adjuk. Hat hónap múlva szükséges a második oltás.

A legújabb oltóanyag a Silgard vaccina, Cervarix

Human papilloma virus okozta méhnyak elváltozása,daganatos elfajulása, vulva/=kis és nagyajkak/ elváltozásai , a gáttájékon előforduló fertőzéses szemölcsök/condyloma acuminatum/ megelőzésére szolgál. A lányok 9 éves kortól olthatók.Általában 12 éves korban oltunk. Ma már fiúknak is ajánlják az oltást. Izomba oltunk, három alkalommal: az első két oltás között 2 hónap, a második és harmadik oltás között 4 hónap különbséggel.

Mint látható, egyre tágul a lehetőségünk, hogy védekezzünk súlyos betegségek ellen.
Hangsúlyozni kell viszont még egyszer: ha betartjuk az előírásokat, nem kell az oltásoktól félnünk:
Csak egészséges egyén kaphat oltást.
Hűtőtáskában szállítsuk és fridzsiderben tároljuk az oltóanyagokat!